Archief

10 april – 30 oktober 2022 DE JONGE ANDRÉ VOLTEN The Splendour of Youth and Error

Op zolder van het nog intacte atelier van beeldhouwer André Volten (1925 – 2002) in Amsterdam Noord zijn een aantal jaar geleden 61 schilderijen gevonden uit de periode 1950-1965. Op een enkel werk na zijn de schilderijen en vroege stalen beelden al meer dan zestig jaar niet getoond. ‘De Jonge Volten’ biedt een overzicht van deze cruciale ontwikkeling van lyrisch-abstract schilder naar constructivistisch beeldhouwer. Het laat via schilderijen, houten reliëfs en vroege sculpturen zien hoe André Volten zijn eigen universum vormgaf.

Een team van de Faculteit Conservation and Restoration of Cultural Heritage, Universiteit van Amsterdam, nam de restauratie op zich om het werk voor deze tentoonstelling geschikt te maken. Zie hier.

Gelijktijdig met de opening op 10 april vindt de presentatie plaats van ‘De jonge André Volten, The Splendour of Youth and Error’. Dit nieuwe boek biedt een uniek en compleet overzicht van deze vroege werken van Volten.

De tentoonstelling en de publicatie zijn mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, BPD Cultuurfonds, Jaap Harten Fonds, Stichting Gifted Art

Foto: Lou Vos

4 mei 2022 OPEN JOODSE HUIZEN – HUIZEN VAN VERZET

Op 4 en 5 mei 2022 vindt in Amsterdam het dubbelprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats: kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners delen persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. 

Op 4 mei kan je in Atelier Volten komen luisteren naar het verhaal van Frits Neijts (1928) die als tiener vitaminepillen smokkelde voor het verzet, tot hij een keer gepakt werd… Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. Frits Neijts vertelt zijn verhaal om 14:00 en om 16:00 uur. 

Zie voor meer informatie:
https://4en5meiamsterdam.nl/events/tiener-in-het-verzet/

Foto: Kevin Kwee

https://open.spotify.com/embed/episode/5vdsuYmnDaGn9SMQcoYliJ?utm_source=generator

1 oktober 2021 – 23 januari 2022 Atelier Volten – KUIJER / VOLTEN

In de tentoonstellingsserie Vakgenoten staan ontmoetingen tussen hedendaagse beeldhouwers en André Volten centraal. Vanaf oktober vond de ontmoeting met Ruud Kuijer plaats. 

Ruud Kuijer en André Volten, kunstenaars van geheel verschillende generaties, zijn gefascineerd door wat industriële materialen en technieken kunnen bijdragen aan abstracte verbeelding. In de vroege jaren 1960 speelt de H-balk een belangrijke rol in het werk van Volten. In het werk van Kuijer is de periode 2018-2020 van belang. Kuijer en Volten wenden de H-balk op geheel eigen wijze aan voor hun abstracte beeldtaal.

Bekijk hier de video waarin Ruud Kuijer je meeneemt door de tentoonstelling.

Foto: Rob Versluys

13 september – 1 november 2020 Galerie VIVID – Donald Judd, André Volten

18 juni 2019 – 31 januari 2020 BPD Kunstcollectie Burgerweeshuis Spiegels van de Hemel – André Volten

Het kunstwerk ‘Spiegel van de Hemel’ van André Volten heeft in juni 2019 een nieuwe plaats gekregen in Amsterdam, naast het kantoor van BPD (Bouwfonds Property Development). Het kunstwerk is in opdracht van BPD gemaakt en stond sinds 1986 naast het voormalige hoofdkantoor in Hoevelaken. Met het vertrek van BPD uit Hoevelaken naar Amsterdam, is ook ‘Spiegel van de Hemel’ verhuisd en heeft het een nieuwe plek aan de Amstelveenseweg gekregen. De verplaatsing van het kunstwerk vormde de aanleiding om samen met Trude Hooykaas (adviseur Stichting André Volten) een tentoonstelling samen te stellen. De tentoonstelling laat diverse werken uit het oeuvre van André Volten zien die in bruikleen zijn gegeven door de Stichting André Volten. Deze werken verhouden zich op bijzondere wijze tot een selectie van werken uit de BPD Kunstcollectie en het recent gerestaureerde Burgerweeshuis van Aldo van Eyck, een tijdgenoot van Volten.

https://www.bpdkunstcollectie.nl/kunstcollectie/tentoonstellingen-1/andré-volten-spiegels-van-de-hemel

25 mei – 6 juli 2019 Atelier Volten – Henri Borduin en André Volten

11 februari – 27 mei 2018 Atelier Volten – André Volten in het Poortgebouw

9 februari – 27 mei 2018 Museum Beelden aan Zee – Utopia

Het museum in Scheveningen eert Volten, de Nederlandse meester van de geometrische abstractie in drie dimensies, met een retrospectieve tentoonstelling van 9 februari – 27 mei 2018. In het museum is de nalatenschap van André Volten te zien, die sinds zijn dood in 2002 voor het publiek verborgen is gebleven. Met ca. 80 werken toont Beelden aan Zee modellen en maquettes van de belangrijkste werken van Volten in de openbare ruimte in binnen- en buitenland. Daarnaast toont het museum een serie vrije werken, uitgevoerd in messing, staal en hout.

https://www.beeldenaanzee.nl/nl/andre-volten

6 oktober – 17 november 2013 Nieuw Dakota – André Volten Mental Mass

Ruim tien jaar na zijn dood organiseerde Nieuw Dakota een eerste overzichtstentoonstelling van het werk van André Volten, samengesteld door Tanja Karreman en Mique Eggermont, naar een concept van Paul Goede. Met de werken in de tentoonstelling werd de basis omschreven van waaruit Voltens leven en werk zich ontvouwden. Die basis was radicaal autonoom en deze autonomie vormde de kern van waaruit niet alleen een consequent oeuvre maar ook een netwerk aan sociale en fysieke verbanden in het publieke domein werden gelegd. Zijn kunstwerken in de openbare ruimte zijn als knopen en verdichtingen binnen dat netwerk. Juist door de autonome kwaliteit van het werk te tonen, kan ook het werk voor de openbare ruimte vanuit een nieuw perspectief worden beschouwd. Doelstelling van de tentoonstelling was om zowel een kerncollectie als dit nieuwe perspectief te benoemen. Daarbij wilden we met deze verse invalshoek verschillende generaties publiek bereiken en zowel zijn werk als de betekenis ervan voor de openbare ruimte opnieuw onder de aandacht brengen.

http://www.nieuwdakota.com/uploads/portfolio%20Volten.pdf

1996 Lehmbruck-Museum, Duisburg – Konstruktion und Struktur: Messingskulpturen 1965-1995

1990 Museum Swaensteijn, Voorburg – André Volten: recht en rond

1985 Kröller-Müller MuseumAndré Volten: 1:100

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Nederlandse beeldhouwer André Volten organiseert het Rijksmuseum Kröller-Müller in 1985 een solotentoonstelling van ruim 60 maquettes en modellen van zijn sculpturen. Dit zijn, zoals Oxenaar omschrijft, voornamelijk ‘beelden, die zich verbonden met architectuur en met stedenbouwkundige of landschappelijke situaties’. Volten verzorgt zelf de inrichting van de tentoonstelling. Oxenaar en Hammacher leveren een bijdrage aan de catalogus, waarvoor architect Wim Quist de inleiding schrijft.

https://krollermuller.nl/tijdlijn/tentoonstelling-andre-volten-1-100

1981 Galerie Nouvelles Images, Den Haag – André Volten

1979 Institut Neérlandais, Parijs – André Volten: exercices de plasticité dans l’espace et dans le temps

1976 Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam – André Volten: tentoonstelling reliëfs, plastieken en modellen 1966-1976

1976 Lehmbruck-Museum, Duisburg – André Volten Stahlplastiken

1975 Mannheimer Kunstverein, Mannheim – André Volten

1975 Galerie Nouvelles Images, Den Haag – Luc Piere, André Volten

1967 De Doelen, Rotterdam – Werken van Ad Dekkers en André Volten

1966 Stedelijk Museum, Amsterdam – André Volten

1965 Internationale beeldententoonstelling honderdjarig bestaan Vondelpark Amsterdam

1956 Biennale di Venezia – Constant, Bart van der Leck, Piet Mondriaan en André Volten

1955 Stedelijk Museum, groepstentoonstelling Architectuur en Beeldende Kunst (Liga Nieuwe Beelden)

1954 Museum Fodor, groepstentoonstelling Vrije Beelden

1951 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel