Nieuws

OPEN CALL, 4 NOVEMBER 2022

Atelier Volten nodigt startende of mid-career ruimtelijk werkende kunstenaars uit mee te doen aan een open call voor de presentatie VOLTEN X … in het Poortgebouw in Amsterdam Noord van 28 januari t/m 5 maart 2023.

Stichting André Volten wil nieuw leven blazen in de maakgeschiedenis van het voormalige atelier van beeldhouwer André Volten (1925-2002) en stelt daartoe twee keer per jaar een ruime maand de presentatieruimte op de benedenverdieping ter beschikking. Wij vragen de exposerende kunstenaar zich zichtbaar te verhouden tot het werk en het werkproces van André Volten.

Zie de pagina ‘Verwacht‘ voor de selectiecriteria en nadere informatie. De deadline is 27 november 2022. 


HET PAROOL: “ZO BLIJFT HET ATELIER VAN VOLTEN IN NOORD EEN INTIEM PARELTJE TUSSEN OPRUKKEND BETON“, 14 SEPTEMBER 2022

“Tussen de oprukkende nieuwbouw in Noord houdt een Asterdorps gebouw dapper stand: het voormalige atelier van beeldend kunstenaar André Volten”, zo schrijft Dylan van Eijkeren in het artikel dat 14 september in Het Parool verscheen. Het artikel is nu te lezen in Het Parool of online op Parool.nl


HUIB VAN HEEL SCHENKT KUNSTWERK AAN STICHTING ANDRÉ VOLTEN, 12 JULI 2022

Het was een gedenkwaardige middag op 12 juli j.l. in Vlissingen. In het gebouw van de Hogeschool Zeeland droeg de heer Huib van Heel het prachtige kunstwerk van André Volten over aan de bestuursleden Cees van ’t Veen en Cees Paardekooper van de Stichting André Volten. Bij deze kleine plechtigheid waren ook vertegenwoordigers van de Hogeschool aanwezig. De stichting heeft het werk van Volten weer in bruikleen gegeven aan de Hogeschool. Daar hangt het werk al sinds jaar en dag in de aula; elke dag kunnen honderden studenten en medewerkers genieten van dit fraaie werk.

Huib van Heel en André Volten hebben elkaar goed leren kennen in de naoorlogse jaren. Van Heel werkte toen bij de aluminiumfabriek ALDEL in Delfzijl, een dochter van Hoogovens (het huidige Tata Steel). Huib zocht naar ‘een wandversiering in mijn bouwkeetachtig kantoor’ en vroeg André Volten ‘naar de mogelijkheden van een object in zijn stijl, van aluminium natuurlijk! André vond mijn vraag interessant, maar had inmiddels de kwetsbaarheid van de door hem al geschapen aluminium objecten leren kennen’. En stelde de wedervraag: ‘waarom niet van staal?’ Van Heel snapte de vraag van Volten heel goed, maar hield toch vast aan zijn wens, en zo ontstond ‘een verleidelijk Volten kunstwerk’,  van aluminium.

Hij nam de sculptuur van Volten gedurende zijn loopbaan mee naar de bedrijven waaraan hij leiding mocht geven, met name de Hunter Douglas fabrieken en de Vlissingse vestiging van Hoechst. Daar sloeg de vlam in de pan, ‘het dak van ons houten kantoorgebouw – ver van de productie-installaties – vloog in brand.’ Van de sculptuur was niets meer over. Het smeltpunt van aluminium ligt bij 730 graden; ‘wij vonden een plakje gesmolten aluminium onder de as.’

Huib kon, met dank aan de vergoeding die de verzekeringsmaatschappij uitkeerde, een ander werk van Volten aanschaffen: drie RVS cirkels. De mannen hielden hierna contact, hetgeen onder meer leidde tot opdrachten die André van Hoechst kreeg in Amsterdam en Utrecht (Jaarbeursplein).

Huib van Heel ging in 1993 met pensioen en zocht een nieuwe bestemming voor zijn Volten. Dat werd de Hogeschool Zeeland, waar hij bestuurlijk actief werd. En daar blijft het werk van Volten aan de muur in de aula hangen, nu hij zijn sculptuur aan Stichting André Volten heeft geschonken en de stichting het in bruikleen blijft geven. 

De stichting is Huib van Heel zeer erkentelijk voor dit bijzonder gebaar en het blijk van vertrouwen dat hij heeft in de stichting. 


WIM QUIST, VRIEND VAN ANDRÉ VOLTEN, OVERLEDEN, 6 JULI 2022

Architect Wim Quist is op 91 jarige leeftijd overleden. Hij laat een rijk oeuvre na; om een paar voorbeelden te noemen drie majestueuze drinkwaterbedrijven in de Rijnmond en de schitterende Willemswerf aan de Maasboulevard in Rotterdam.

Wim Quist heeft nauw samengewerkt met André Volten; in onze laatste gesprekken sprak hij liefdevol over André en over hun samenwerking. Een hoogtepunt in hun samenwerking is het Ensemble van gebouwen ten behoeve van de drinkwatervoorziening voor Rotterdam Rijnmond bij de Van Brieneroordbrug. Naast het Dienstengebouw bevindt zich een kunstwerk van André Volten van 40 bij 40 meter, en 4,5 meter hoog, dat een schakel is tussen het Dienstengebouw en de (eerste) Van Brieneroordbrug.

Quist en Volten hebben in de ontwerpfase uitvoerig met elkaar gesproken over elkaars ideeën en ontwerpen. De wederzijdse inspiratie heeft geleid tot topstukken uit beider oeuvre. Gebouw en beeld zijn als zodanig onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het beeld reageert op de gebouwen en vice versa.

Het tekent de kracht en eigenzinnigheid van Wim Quist dat hij in zijn laatste levensjaar alles in het werk heeft gesteld om te voorkomen dat Evides, de huidige eigenaar, het Ensemble verminkt. Het waterbedrijf wilde het Dienstengebouw ingrijpend verbouwen en het werk van Volten weghalen ten behoeve van een parking. Bij de rechtbank heeft Quist weten te bewerkstelligen dat partijen met elkaar in gesprek moeten; die gesprekken lopen inmiddels. 

Maar daarbij heeft hij het niet gelaten. Hij heeft een werkelijk prachtig herontwerp van het Dienstengebouw gemaakt waarin alle eisen van Evides zijn verwerkt. In de NRC wordt Quist herdacht als ‘de magiër van de kubus’. Een meer dan treffende typering: het herontwerp van het Dienstengebouw is gebaseerd op, jawel, een kubus. Daarnaast heeft hij voorgesteld om het werk van Volten ietwat te verplaatsen om de relatie met de Van Brieneroordbrug krachtiger te laten zijn en daarmee het Ensemble nog meer kracht te geven.

Stichting André Volten zal de gedachtenis van Wim Quist in ere houden niet alleen als een groot architect maar ook als vriend van André Volten. Wij zullen ons daarom met nog meer kracht inzetten om het unieke Ensemble bij de Van Brieneroordbrug in stand te houden.


RADIODOCUMENTAIRE OVER ASTERDORP, 19 JUNI 2022

Op zondag 19 juni is op Radio 1 in het VPRO programma OVT (onvoltooid verleden tijd) de documentaire over Asterdorp, genaamd Schoremstad, te beluisteren. Na afloop kan via deze link de podcast beluisterd worden.


PODCAST OVER ATELIER VOLTEN, 8 JUNI 2022

HET ATELIER VAN is de podcast waarin kunsthistorica en museologe Hester Wandel ateliers bezoekt van kunstenaars, vormgevers, architecten, goudsmeden en fotografen. Ateliers zijn de rode draad in haar leven; ze is zelfs geboren in een atelier. Met haar nieuwsgierige blik en oog voor detail loopt ze met de kunstenaars rond in hun atelier en vraagt ze naar de betekenis ervan. Ook gaat ze op zoek naar ateliers die er niet meer zijn in het ATELIER van de HERINNERING. 

Luister hier naar de podcast die zij maakte in Atelier Volten.


DE VOLKSKRANT: “HET ATELIER VAN ANDRÉ VOLTEN: EEN OASE IN HET ONTPLOFTE AMSTERDAM-NOORD.”, 7 JUNI 2022

“Nederland staat vol met zijn beelden van staal, toch is kunstenaar André Volten relatief onbekend. Atelier Volten in Amsterdam vertelt niet alleen het verhaal een begeesterd kunstenaar, maar ook de geschiedenis van de NDSM-werf.”, zo schrijft Bob Witman in het artikel van 7 juni. Het volledige artikel is online te lezen op volkskrant.nl


VOLTEN BIJ TUSSEN KUNST & KITSCH, 11 MEI 2022

Expert Paul van Rosmalen beoordeelde een schilderij en een klein sculptuurtje van André Volten in de laatste aflevering van Tussen Kunst & Kitsch. Via onderstaande link in de foto is het fragment te bekijken vanaf minuut 19.


OPEN JOODSE HUIZEN – HUIZEN VAN VERZET, 4 mei 2022

Op 4 en 5 mei 2022 vindt in Amsterdam het dubbelprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats: kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners delen persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding.

Op 4 mei kan je in Atelier Volten komen luisteren naar het verhaal van Frits Neijts (1928) die als tiener vitaminepillen smokkelde voor het verzet, tot hij een keer gepakt werd… Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. Frits Neijts vertelt zijn verhaal om 14:00 en om 16:00 uur.

Zie voor meer informatie: https://4en5meiamsterdam.nl/events/tiener-in-het-verzet/


RESTAURATIE VROEGE SCHILDERIJEN ANDRÉ VOLTEN, 2020-2022

Een team van zelfstandige restauratoren én docenten en studenten van de Faculteit Conservation and Restoration of Cultural Heritage, Universiteit van Amsterdam, namen de restauratie op zich om het werk voor deze tentoonstelling geschikt te maken. Op de onderstaande foto’s zijn de drie restauratoren te zien die het werk van André Volten hebben gerestaureerd: Mireille Engel, freelance restaurator van schilderijen, Laura Kolkena, freelance restaurator van schilderijen en Boudewijn Westra, restaurator van decoratieve kunst, objecten en meubelen.

Op de video daaronder is te zien hoe de studenten de restauratie uitvoeren in het atelier.

Foto’s: Laura Kolkena

Schilderijenrestauratoren Mireille Engel en Laura Kolkena hebben in 2022 in het atelier van Volten vier van zijn vroege schilderijen gerestaureerd. Om de schilderijen voor te bereiden op een tentoonstelling, zijn ze structureel in goede conditie gebracht door de doeken en houten spanramen te behandelen. 

Drie van de spanramen waren zo zeer vervormd en door houtworm en schimmel aangetast dat het nodig was ze te vervangen door nieuwe spieramen. De nieuwe spieramen waren mooi recht met haakse hoeken, in tegenstelling tot de oude ramen en doeken. Het was daarom nodig om de spieramen aan te passen aan de vorm van de doeken. Restaurator van decoratieve kunst, objecten en meubelen, Boudewien Westra, heeft de ramen exact op maat gemaakt door hout bij te voegen en af te schaven waar nodig. Zo pasten de doeken weer precies op de spieramen en konden ze goed op spanning worden gebracht. 

Door veroudering zijn gaten en scheuren in de doeken ontstaan, welke zijn gehecht, waardoor het weefsel van het doek weer mooi is hersteld. Ook was het verfoppervlak erg vuil geworden sinds de doeken in de jaren ’50 zijn geschilderd. Het was daarom nodig om het oppervlak te reinigen. Dit is uitgevoerd met wattenstaafjes en een reinigingsoplossing. Als laatste stap zijn kleine schades in de verflaag, zoals kleine gaatjes of krassen, geretoucheerd met een speciale retoucheerverf. Na de behandeling is te zien dat de werken een transformatie hebben ondergaan, waardoor de kwaststreken van Volten en zijn kleurgebruik weer volop tot hun recht komen.  

Universiteitsblad Folia sprak met een van de studenten die aan dit project meedoen, 2019
VIDEO TENTOONSTELLING KUIJER / VOLTEN, februari 2022

Ruud Kuijer neemt je mee door de tentoonstelling KUIJER/ VOLTEN in Atelier Volten.


ATELIER VOLTEN ONDERDEEL VAN ICONIC HOUSES NETWORK, januari 2022

Atelier Volten is sinds januari 2022 lid van het Iconic Houses Network. Verken iconische huizen en studio’s over de hele wereld op www.iconichouses.org!


BEHOUD VOLTEN BIJ WATERBEDRIJF EVIDES ROTTERDAM, december 2021

Bij de Rotterdamse Brienenoordbrug ligt een omvangrijk werk van André Volten (1976-1977); het heeft een omtrek van 40m x 40m en 4,5 meter hoog. Het kunstwerk bevindt zich op de locatie van het waterbedrijf Evides en bestaat uit graniet, cortenstaal en vooral roestvrij staal.

Foto: Marco de Nood, Dordrecht

Het werk is ontstaan in directe samenspraak met de bekende architect Wim Quist. Hun samenwerking heeft geleid tot topstukken uit beider oeuvre. Er is, aldus Rudi Fuchs, ‘in Nederland geen andere plek waar architectuur en sculptuur zo voorbeeldig bij elkaar komen’.

Evides is voornemens het gebouw van Quist te verbouwen op een wijze die het ontwerp van Quist grote schade berokkent; ook wil het waterbedrijf het werk van Volten weghalen om er een parking te creëren.

De 91-jarige Quist heeft met succes een kort geding aangespannen tegen Evides. Onze stichting steunt hem in zijn verzet en heeft bij de rechter verklaard dat het doorbreken van de verbinding tussen de architectuur en sculptuur afbreuk doet aan het gehele complex, en ook aan de architectuur en sculptuur afzonderlijk.

De rechter dwingt Evides alsnog met Quist in gesprek gaat over de plannen. Deze gesprekken zullen op korte termijn beginnen; onze stichting is hierbij aanwezig.

Lees het artikel op Architectenweb.nl

Lees het artikel op het blog van George Knight


AANKONDIGING TENTOONSTELLING KUIJER / VOLTEN, september 2021


ANDRÉ VOLTEN IN MAN EN KUNST, april 2021

Tijdens de Nationale Museumweek duikt Lucas De Man met het televisieprogramma ‘Man en Kunst’ in het werk en leven van vijf kunstenaars. Eén van deze kunstenaars is André Volten.

Kunst hangt of staat niet alleen in musea. Het werk van André Volten kun je overal in de openbare ruimte tegenkomen. Lucas gaat op verschillende plekken in het land – in parken, op pleinen, bij gebouwen, de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo én zelfs in de paleistuinen van Drakesteyn en Huis ten Bosch – op zoek naar zijn werk.

De vijfde aflevering van ‘Man en Kunst’ zie je zaterdag 24 april om 22.00 uur op NPO 2 of kijk je terug via NPO Start (via de link in onderstaande foto).


AANTREDEN NIEUW STICHTINGSBESTUUR, juni 2020

Per juni 2020 is een volledig nieuw bestuur aangetreden.

Kijk voor meer informatie bij Stichting.


STUDENTEN UVA RESTAUREREN SCHILDERIJEN, januari 2020

In het atelier van André Volten zijn de afgelopen weken UvA-studenten aan het werk. Vanuit de master Conservation and Restoration of Cultural Heritage restaureren zij schilderijen van de kunstenaar. Student Marieke legt uit hoe ze te werk gaan: ‘Het idee is dat als je naar het kunstwerk kijkt, je niet afgeleid moet worden door de gebreken die er zijn ontstaan door de tijd heen.’


WERKEN VOLTEN TE KOOP OP TEFAF BIJ BORZOGALLERY, maart 2018

Nr 328 (midden op foto), zonder titel, staal, gemaakt circa 1960 
Nr 814 (rechts in alkoofje) zonder titel, messing, gemaakt 1985-95

De stand van BorzoGallery op TEFAF 2018 is ontworpen door HOH Architecten uit Amsterdam. Dit jonge architecten team heeft een spannend ontwerp gemaakt waarbij de vele sculpturen die BorzoGallery dit jaar toont mooi tot zijn recht komen.

Behalve sculpturen is er ook veel aandacht voor Zero/Nul, Minimalisme en Geometrische Abstractie.

In het ‘coulissen-landschap’ van de stand staan sculpturen van George Rickey, Auke de Vries, Kenneth Snelson, Ewerdt Hilgemann, Carlos Cairoli, Jaap Mooy, Carel Visser, Tadaaki Kuwayama, Marlow Moss, André Volten, Jeroen Henneman & Heringa/Van Kalsbeek.

Aan de wand werken van Jan Schoonhoven, Ad Dekkers, herman de vries, Peter Struycken, Bob Bonies, Jan Andriesse, André Volten, Jaap Mooy, Anne Appleby, Tadaaki Kuwayama, Erik Andriesse, Geer van Velde, Jan Henderikse, Joost Baljeu, Jean Gorin & Charles Biederman.

TEFAF Maastricht 2018 is open voor publiek van zaterdag 10 t/m 18 maart, van 11 tot 19 uur (18 maart tot 18 uur).