RADIODOCUMENTAIRE OVER ASTERDORP, 19 JUNI 2022

Op zondag 19 juni is op Radio 1 in het VPRO programma OVT (onvoltooid verleden tijd) de documentaire over Asterdorp, genaamd Schoremstad, te beluisteren. Na afloop kan via deze link de podcast beluisterd worden.


PODCAST OVER ATELIER VOLTEN, 8 JUNI 2022

HET ATELIER VAN is de podcast waarin kunsthistorica en museologe Hester Wandel ateliers bezoekt van kunstenaars, vormgevers, architecten, goudsmeden en fotografen. Ateliers zijn de rode draad in haar leven; ze is zelfs geboren in een atelier. Met haar nieuwsgierige blik en oog voor detail loopt ze met de kunstenaars rond in hun atelier en vraagt ze naar de betekenis ervan. Ook gaat ze op zoek naar ateliers die er niet meer zijn in het ATELIER van de HERINNERING. 

Luister hier naar de podcast die zij maakte in Atelier Volten.


VOLTEN BIJ TUSSEN KUNST & KITSCH, 11 mei 2022

Expert Paul van Rosmalen beoordeelde een schilderij en een klein sculptuurtje van André Volten in de laatste aflevering van Tussen Kunst & Kitsch. Via onderstaande link in de foto is het fragment te bekijken vanaf minuut 19.


OPEN JOODSE HUIZEN – HUIZEN VAN VERZET, 4 mei 2022

Op 4 en 5 mei 2022 vindt in Amsterdam het dubbelprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats: kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners delen persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding.

Op 4 mei kan je in Atelier Volten komen luisteren naar het verhaal van Frits Neijts (1928) die als tiener vitaminepillen smokkelde voor het verzet, tot hij een keer gepakt werd… Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. Frits Neijts vertelt zijn verhaal om 14:00 en om 16:00 uur.

Zie voor meer informatie: https://4en5meiamsterdam.nl/events/tiener-in-het-verzet/


RESTAURATIE VROEGE SCHILDERIJEN ANDRÉ VOLTEN, 2020-2022

Een team van zelfstandige restauratoren én docenten en studenten van de Faculteit Conservation and Restoration of Cultural Heritage, Universiteit van Amsterdam, namen de restauratie op zich om het werk voor deze tentoonstelling geschikt te maken. Op de onderstaande foto’s zijn de drie restauratoren te zien die het werk van André Volten hebben gerestaureerd: Mireille Engel, freelance restaurator van schilderijen, Laura Kolkena, freelance restaurator van schilderijen en Boudewijn Westra, restaurator van decoratieve kunst, objecten en meubelen.

Op de video daaronder is te zien hoe de studenten de restauratie uitvoeren in het atelier.

Foto’s: Laura Kolkena

Schilderijenrestauratoren Mireille Engel en Laura Kolkena hebben in 2022 in het atelier van Volten vier van zijn vroege schilderijen gerestaureerd. Om de schilderijen voor te bereiden op een tentoonstelling, zijn ze structureel in goede conditie gebracht door de doeken en houten spanramen te behandelen. 

Drie van de spanramen waren zo zeer vervormd en door houtworm en schimmel aangetast dat het nodig was ze te vervangen door nieuwe spieramen. De nieuwe spieramen waren mooi recht met haakse hoeken, in tegenstelling tot de oude ramen en doeken. Het was daarom nodig om de spieramen aan te passen aan de vorm van de doeken. Restaurator van decoratieve kunst, objecten en meubelen, Boudewien Westra, heeft de ramen exact op maat gemaakt door hout bij te voegen en af te schaven waar nodig. Zo pasten de doeken weer precies op de spieramen en konden ze goed op spanning worden gebracht. 

Door veroudering zijn gaten en scheuren in de doeken ontstaan, welke zijn gehecht, waardoor het weefsel van het doek weer mooi is hersteld. Ook was het verfoppervlak erg vuil geworden sinds de doeken in de jaren ’50 zijn geschilderd. Het was daarom nodig om het oppervlak te reinigen. Dit is uitgevoerd met wattenstaafjes en een reinigingsoplossing. Als laatste stap zijn kleine schades in de verflaag, zoals kleine gaatjes of krassen, geretoucheerd met een speciale retoucheerverf. Na de behandeling is te zien dat de werken een transformatie hebben ondergaan, waardoor de kwaststreken van Volten en zijn kleurgebruik weer volop tot hun recht komen.  

Universiteitsblad Folia sprak met een van de studenten die aan dit project meedoen, 2019
VIDEO TENTOONSTELLING KUIJER / VOLTEN, februari 2022

Ruud Kuijer neemt je mee door de tentoonstelling KUIJER/ VOLTEN in Atelier Volten.


ATELIER VOLTEN ONDERDEEL VAN ICONIC HOUSES NETWORK, januari 2022

Atelier Volten is sinds januari 2022 lid van het Iconic Houses Network. Verken iconische huizen en studio’s over de hele wereld op www.iconichouses.org!


BEHOUD VOLTEN BIJ WATERBEDRIJF EVIDES ROTTERDAM, december 2021

Bij de Rotterdamse Brienenoordbrug ligt een omvangrijk werk van André Volten (1976-1977); het heeft een omtrek van 40m x 40m en 4,5 meter hoog. Het kunstwerk bevindt zich op de locatie van het waterbedrijf Evides en bestaat uit graniet, cortenstaal en vooral roestvrij staal.

Foto: Marco de Nood, Dordrecht

Het werk is ontstaan in directe samenspraak met de bekende architect Wim Quist. Hun samenwerking heeft geleid tot topstukken uit beider oeuvre. Er is, aldus Rudi Fuchs, ‘in Nederland geen andere plek waar architectuur en sculptuur zo voorbeeldig bij elkaar komen’.

Evides is voornemens het gebouw van Quist te verbouwen op een wijze die het ontwerp van Quist grote schade berokkent; ook wil het waterbedrijf het werk van Volten weghalen om er een parking te creëren.

De 91-jarige Quist heeft met succes een kort geding aangespannen tegen Evides. Onze stichting steunt hem in zijn verzet en heeft bij de rechter verklaard dat het doorbreken van de verbinding tussen de architectuur en sculptuur afbreuk doet aan het gehele complex, en ook aan de architectuur en sculptuur afzonderlijk.

De rechter dwingt Evides alsnog met Quist in gesprek gaat over de plannen. Deze gesprekken zullen op korte termijn beginnen; onze stichting is hierbij aanwezig.

Lees het artikel op Architectenweb.nl

Lees het artikel op het blog van George Knight


AANKONDIGING TENTOONSTELLING KUIJER / VOLTEN, september 2021


ANDRÉ VOLTEN IN MAN EN KUNST, april 2021

Tijdens de Nationale Museumweek duikt Lucas De Man met het televisieprogramma ‘Man en Kunst’ in het werk en leven van vijf kunstenaars. Eén van deze kunstenaars is André Volten.

Kunst hangt of staat niet alleen in musea. Het werk van André Volten kun je overal in de openbare ruimte tegenkomen. Lucas gaat op verschillende plekken in het land – in parken, op pleinen, bij gebouwen, de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo én zelfs in de paleistuinen van Drakesteyn en Huis ten Bosch – op zoek naar zijn werk.

De vijfde aflevering van ‘Man en Kunst’ zie je zaterdag 24 april om 22.00 uur op NPO 2 of kijk je terug via NPO Start (via de link in onderstaande foto).


AANTREDEN NIEUW STICHTINGSBESTUUR, juni 2020

Per juni 2020 is een volledig nieuw bestuur aangetreden.

Kijk voor meer informatie bij Stichting.


STUDENTEN UVA RESTAUREREN SCHILDERIJEN, januari 2020

In het atelier van André Volten zijn de afgelopen weken UvA-studenten aan het werk. Vanuit de master Conservation and Restoration of Cultural Heritage restaureren zij schilderijen van de kunstenaar. Student Marieke legt uit hoe ze te werk gaan: ‘Het idee is dat als je naar het kunstwerk kijkt, je niet afgeleid moet worden door de gebreken die er zijn ontstaan door de tijd heen.’


WERKEN VOLTEN TE KOOP OP TEFAF BIJ BORZOGALLERY, maart 2018

Nr 328 (midden op foto), zonder titel, staal, gemaakt circa 1960 
Nr 814 (rechts in alkoofje) zonder titel, messing, gemaakt 1985-95

De stand van BorzoGallery op TEFAF 2018 is ontworpen door HOH Architecten uit Amsterdam. Dit jonge architecten team heeft een spannend ontwerp gemaakt waarbij de vele sculpturen die BorzoGallery dit jaar toont mooi tot zijn recht komen.

Behalve sculpturen is er ook veel aandacht voor Zero/Nul, Minimalisme en Geometrische Abstractie.

In het ‘coulissen-landschap’ van de stand staan sculpturen van George Rickey, Auke de Vries, Kenneth Snelson, Ewerdt Hilgemann, Carlos Cairoli, Jaap Mooy, Carel Visser, Tadaaki Kuwayama, Marlow Moss, André Volten, Jeroen Henneman & Heringa/Van Kalsbeek.

Aan de wand werken van Jan Schoonhoven, Ad Dekkers, herman de vries, Peter Struycken, Bob Bonies, Jan Andriesse, André Volten, Jaap Mooy, Anne Appleby, Tadaaki Kuwayama, Erik Andriesse, Geer van Velde, Jan Henderikse, Joost Baljeu, Jean Gorin & Charles Biederman.

TEFAF Maastricht 2018 is open voor publiek van zaterdag 10 t/m 18 maart, van 11 tot 19 uur (18 maart tot 18 uur).