Verwacht

OPEN CALL 

Atelier Volten nodigt startende of mid-career ruimtelijk werkende kunstenaars uit mee te doen aan een open call voor de presentatie VOLTEN X … in het Poortgebouw in Amsterdam Noord van 28 januari t/m 5 maart 2023.

Vanaf de jaren ’50 kraakte André Volten (1925-2002) het Poortgebouw in Amsterdam Noord vanwege de behoefte ongestoord te kunnen werken op een ruige plek. In navolging hiervan wil Stichting André Volten nieuw leven blazen in de maakgeschiedenis van het atelier. 

Twee keer per jaar stelt Atelier Volten een ruime maand de presentatieruimte op de benedenverdieping ter beschikking voor een startende of mid-career ruimtelijk werkende kunstenaar. Wij vragen de kunstenaar zich zichtbaar te verhouden tot het werk en het werkproces van André Volten. Om dit te stimuleren staat in de presentatieruimte ook werk van Volten.  

Wat bieden we
We bieden een prachtige presentatieruimte op een bijzondere plek in Amsterdam Noord. Je krijgt de vrijheid om een eigen invulling te geven aan de tentoonstelling. Atelier Volten is een presentatie-instelling, maar speciaal voor de programmalijn VOLTEN X … functioneert Atelier Volten als ruimte waar de kunstenaar de regie heeft en het geëxposeerde werk kan verkopen.

Dit bekent dat in overleg en met hulp van Atelier Volten je zelf verantwoordelijk bent voor de op- en afbouw van de tentoonstelling. Daarnaast verzorg je gedurende de tentoonstelling zelf de suppoost rol en help je mee met marketing en communicatie. Zo kun je voor deze periode onze socials gebruiken om je werkproces te belichten. 

Om deel te kunnen nemen is het niet nodig om nieuw werk te maken. Naast de faciliteiten in natura en de mogelijkheid om inkomsten middels verkoop te genereren, bieden we een bedrag van € 750,- incl BTW aan als tegemoetkoming in de kosten van transport en verzekering.

Atelier Volten is geopend in het weekend van 13:00 – 17:00 uur, maar het staat je vrij om ook doordeweeks bezoekers te ontvangen. Het is bespreekbaar om ook in één van de ruimtes als artist in residence te werken. 

Selectiecriteria 
– Ruimtelijk werkend kunstenaar
– Erkende opleiding genoten
– Professionele werkhouding en ambitie 
– Je hebt een visie op beeldhouwkunst na WOII
– Je kunt je zichtbaar en overtuigend verhouden tot het werk en het werkproces van André Volten

Hoe werkt het? 
Stuur uiterlijk 27 november 2022 je CV, beeldmateriaal en je motivatie in de vorm van een fictief persbericht van maximaal 300 woorden op naar info@ateliervolten.nl. In dit persbericht moet duidelijk worden op welke manier jouw werk zich verhoudt tot het werk van André Volten. Neem in het persbericht ook een fictieve titel van de tentoonstelling op en een korte beschrijving van het tentoon te stellen werk. Wij streven ernaar begin december te reageren.

Presentatieruimte Atelier Volten tijdens de tentoonstelling De jonge André Volten, 2022.